Waarom ben ik zo moe als mijn bloed waarden normaal zijn?

Steeds vaker hoor ik om mij heen dat twintigers en dertigers moe zijn. Totaal niet passend bij deze leeftijd, want eigenlijk ben je in de bloei van je leven. Maar toch krijg ik regelmatig de vraag: Waarom ben ik zo moe als mijn bloedwaarden normaal zijn?

 Kijk ook op de Healthy blog voor meer tips en tricks!

mijn bloedwaardes zijn normaal?

Je loopt waarschijnlijk al langere tijd met deze klachten rond. Dan ben je eindelijk zo ver dat je bij de huisarts een afspraak maakt. En gelukkig wordt er besloten om bloed te laten prikken. Je wacht rustig af tot je van de assistente hoort dat alle bloedwaarden normaal zijn. Niets aan de hand dus. Eigenlijk een fijn antwoord want je bent niet ziek, maar waarom voel je je dan zo moe?

De eerste vraag is: Wat is er gecontroleerd? Vaak bij vermoeidheid worden B12, Hemoglobine, Vitamine D, Ferritine en foliumzuur gecheckt. Heel goed want deze waardes zijn belangrijk. Maar heel uitgebreid is dit natuurlijk niet en met alleen deze waardes heb je geen algeheel beeld van iemand zijn gezondheid. 

Daarnaast zijn er de marges van de bloedwaardes. De minimale en maximale waarden waar je tussen moet zitten. Blijf je tussen deze waardes dan is er “niets aan de hand”. Alleen wordt dit vaak te letterlijk genomen. De onderwaarde van Vitamine D is bijvoorbeeld 50. Heb jij een Vitamine D waarde van 51, dan val je binnen de marges maar kan je wel degelijk klachten hebben die veroorzaakt worden door een Vitamine D tekort. 

jij vs de rest

Als je bloed laat prikken bij de huisarts wordt je vergeleken met het gemiddelde van de groep. De groep is een groep van ongeveer 100 mensen waarvan de waardes worden gemeten. Zo leerde wij dat in de Orthomoleculaire opleiding van docent en cardioloog Remco Kuipers. Maar bij deze groep wordt verder geen rekening mee gehouden hoe de leefstijl van deze mensen is en of ze heel gezond zijn. Deze waardes zijn de afgelopen 30 jaar ook achteruit gegaan omdat de gezondheid van de gemiddelde mens is afgenomen. Je kunt je afvragen of je wil dat jouw waardes met deze groep vergeleken worden?

Er zijn ook testmethodes met een andere insteek, en dus niet te vergelijken met regulier bloedonderzoek. Te denken aan bijvoorbeeld de EMB bloedtest. Zij werken met een meetmethode die kijkt naar wat jouw lichaam nodig heeft. Dus niet in vergelijking tot anderen maar in vergelijking tot jezelf. Neem daarbij een goede en uitgebreide intake en je krijgt een heel ander beeld van iemand zijn gehele gezondheid. 

waarom ben ik moe?

Natuurlijk zou je eventueel in je bloedwaarden kunnen zien waar je vermoeidheid vandaan komt. Maar in veel gevallen ook niet want er is nog veel meer wat een eventuele oorzaak zou kunnen zijn. 

Stelt de huisarts ook aanvullende vragen? Vaak heeft de huisarts weinig tijd en komt het dus niet tot een echt gesprek. Terwijl daar juist vaak aanwijzingen zitten om achter de reden van de vermoeidheid te komen. 

Als Orthomoleculair hormoontherapeut heb ik meer tijd en meer tools om je te helpen. De basis qua voeding en leefstijl heeft veel invloed op je energielevel. En daarom zijn de volgende aspecten belangrijk om uit te vragen bij vermoeidheid:

  • Slaap, bioritme
  • Zonlicht, schermtijd
  • Voeding, insulineresistentie
  • Energielek
  • Werk
  • Relaties

 

Zo zie je maar dat het hebben van (geen) energie met meer te maken kan hebben dan alleen je bloedwaardes. En dat het dus goed kan zijn om samen te kijken naar wat jou zo moe maakt. Wil je samen aan de slag om jouw energielevel te verhogen?

Wil je aan de slag om jouw gezondheid in optimale conditie te krijgen? Plan een EMB bloedtes Health Check!