Tips om makkelijker in slaap te komen

Ik zelf ben “fan” van slapen. Goed slapen heeft zoveel gezondheidsvoordelen die je eigenlijk op geen andere manier kunt krijgen.

Gemiddeld zou je zo’n 8 uur per nacht moeten slapen. De een heeft wat minder nodig, de ander wat meer. Slaap je vaak minder dan 7 uur en wordt je niet uitgerust wakker dan is er zeker nog winst te behalen!

Dus hierbij een aantal tips om makkelijker in slaap te komen.

Redenen waarom je slecht slaapt:

Te laat nog van alles doen

In de avond nog je werkmail bijwerken of nog even die presentatie voor de volgende dag voorbereiden. Je hoofd kan daardoor niet goed uit de “werk-modus” komen.

Teveel blauw licht

Tv, telefoon en laptop geven blauw licht af. Hierdoor denken je hersenen dat het nog dag is en verstoren de aanmaak van melatonine. 

Piekeren

Makkelijk te bedenken dat piekeren ervoor zorgt dat je slecht in slaap komt. Maar niet zo makkelijk om mee te stoppen helaas. Pieker je vaak dan is dat misschien een aandachtspunt om sowieso eens mee aan de slag te gaan.

Onregelmatig leven

Je lichaam houdt het meest van regelmaat. Natuurlijk is het niet erg om een keer laat naar bed te gaan maar regelmaat is een must.

Goed bed?

De kwaliteit van je matras en bed is erg belangrijk. Investeren in een goed bed is het meer dan waard!

Wat is er nu zo slecht aan niet goed slapen?

Zoals op het plaatjes hiernaast te zien is, heeft slecht slapen invloed op je hele lichaam. Je voelt je niet alleen moe maar ook je organen functioneren slechter. 

Onder andere je immuunsysteem kan slechter werken, je hebt meer kans op diabetes type 2, meer kans op spierpijn en je hersenen kunnen slechter functioneren. 

Dus wat extra aandacht voor je slaappatroon kan wonderen verrichten!

Een aantal tips om makkelijker te kunnen slapen:

Begin op tijd met uitschakelen

Dus die werk-laptop aan de kant, morgen weer een dag. Zet de ‘nightshift’ aan op je laptop/tv/telefoon, dat filtert al een hoop van het blauwe licht.

Bedenk je eigen slaapritueel

Douchen, kopje thee, goed boek, een massage van je partner.

Stop minimaal 4 uur voor je slaap met eten

Eten zorgt voor een stijging in je bloedsuikerspiegel en daar wordt je actief van.

Koffie-fan?

Drink je laatste kopje koffie van de dag vóór 14.00 uur. Cafeïne heeft namelijk 8 uur nodig om te worden afgebroken. Dan ben je ruim op tijd om met je slaapritueel te starten!

Kalmerend

Dingen met bewezen kalmerende effecten hebben zijn: kamille thee, lavendelolie, meditatieve muziek, yin yoga, magnesium, saffraan, buikademhaling en knuffelen met je partner.

Hulp nodig bij het aanpassen van je slaappatroon? Mail me!