Is anti-conceptie de oplossing tegen acne?

Veel vrouwen beginnen in de puberteit met anticonceptie omdat ze last hebben van puistjes. Maar is dit eigenlijk wel de juiste oplossing? Want je pakt daarmee de daadwerkelijke oorzaak niet aan.

Wat zijn oorzaken van acne?

Er is niet maar een reden waarom acne kan ontstaan. En vaak is het ook lastig om uit te vinden wat de precieze reden is. Hier een aantal voorbeelden van oorzaken waardoor acne kan ontstaan:

- Te weinig maagzuur

- Allergieen/intoleranties voor bepaalde voeding

- Slechte darmwerking

- Overgroei van slechte bacteriën (huid en darm)

- Tekort aan de juiste voedingsstoffen

- Overbelasting van de lever (veel suikers, medicatie enz.)

- Hormonale disbalans

Je kunt je dus afvragen; Is anticonceptie de oplossing tegen acne? Als je het mij vraagt zou dit niet de beste keuze zijn. 

Gevolgen jarenlang pilgebruik

De anticonceptiepil is in gebruik genomen in 1970. Dat is dus pas 50 jaar geleden. Dat lijkt lang maar de gevolgen van langdurig gebruik zijn nog niet zo bekend. Anticonceptie is bedoeld om niet zwanger te worden maar een van de bijwerkingen kan dus ook zijn dat acne afneemt. Je zou denken ideaal maar hierdoor pak je niet de reden/oorzaak van de acne aan en onderdruk je (jarenlang) klachten. Wat je dan vaak ziet gebeuren als vrouwen stoppen met de pil is dat de acne terugkomt. Eigenlijk nooit weggeweest maar “in slaap” gehouden door de pil.

De anticonceptiepil heeft kunstmatig je hormonen in balans gehouden en door te stoppen moet je lichaam weer een nieuwe balans vinden. Dus de anticonceptiepil zorgt altijd voor een disbalans in je hormonen. Maar dit merk je meestal pas als je stopt.

Hoe dan wel je acne aanpakken?

Het meeste resultaat krijg je door zowel de buitenkant als de binnenkant aan te pakken. Zo zorg je voor een langdurig effect. Mijn ervaring als huidtherapeut is dat als je alleen de buitenkant behandeld mensen na verloop van tijd toch weer klachten krijgen.

Tips

Bekijk je producten

Veel cosmetische en huidverzorgingsproducten bevatten alcohol, parfum en parabenen (conserveringsmiddel). Dit zijn stoffen die je liever niet op je huid wilt smeren. Maar er zijn ook producten op de markt die juist werkzame ingrediënten bevatten. Deze zorgen voor een verbetering van de huidconditie.

Bekijk je voeding

Zorg dat je zo min mogelijk geraffineerde suikers, zuivel en gluten binnenkrijgt. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze gelinkt zijn aan veroorzaken/verergeren van acne. En voeg wat extra groene groenten toe, die ondersteunen de lever om beter te ontgiften. Maar ook eieren, tomaten en cacao zijn superfoods voor de huid. 

Je huid ondersteunen door suppletie

Ook al probeer je zo gezond mogelijk te eten, soms kan het goed zijn dit (tijdelijk) aan te vullen met suppletie. Doe dit wel altijd onder begeleiding van een arts of therapeut.

Detox-kuur

Soms is het goed om het lichaam een handje te helpen. Door 1 a 2 keer per jaar een detox-kuur te doen. Je zorgt er dan voor dat je je lichaam ondersteunt extra goed te ontgiften. Dit heeft een positief effect op je darmwerking en dus ook op je huid.

Hulp nodig?

Het kan soms eng zijn om na jaren te stoppen met de anti-conceptie pil of spiraal omdat je voorheen klachten had. En de kans is groot dat na het stoppen de klachten terug komen of er nieuwe klachten ontstaan. Het lichaam ondersteunen door de juiste leefstijl, voeding en eventueel supplementen kan ervoor zorgen dat je lichaam weer sneller in balans komt. Daarnaast kan bijvoorbeeld de Daysy een goede aanvulling zijn om je menstruatiecyclus te kunnen tracken. Het is een niet-hormonale manier van anti-conceptie aan de hand van temperaturen. En net zo veilig als de anti-conceptie pil.

Ik kan je hierin informeren als je vragen hebt.

En wil je graag aan de slag met je acne klachten? Dan verwijs ik je graag door naar: Care about skin – Huidtherapie en Orthomoleculaire therapie

Wil je stoppen met de anti-conceptiepil maar ben je bang dat je huid weer onrustig wordt? Mail me voor hulp bij het stoppen!