Hoe verloopt een normale menstruatiecyclus?

Hoe verloopt een normale menstruatiecyclus? In mijn gesprekken met jonge vrouwen merk ik dat veel van hun niet precies weten hoe een normale menstruatiecyclus hoort te zijn. Daardoor weet je ook niet wanneer het afwijkend is en je eventueel iets moet gaan doen om de perfecte cyclus te krijgen.

Dus eerst maar eens van begin tot eind de menstruatiecyclus uitgelegd. 

Wat is het begin van je cyclus?

De 1e dag van de menstruatie is de 1e dag van je cyclus. Dus de 1e dag dat je helderrood bloed verliest.

Wat er fysiologisch gebeurd is dat oestrogeen en progesteron dalen waardoor de binnenwand van de baarmoeder wordt gestimuleerd om los te laten.  Dit leidt tot bloedverlies oftewel de menstruatie.

Heb je soms al een beetje bruin bloedverlies en zet het niet echt door? Dit noemen ze “spotting” en wordt dus niet gezien als menstruatie. 

HOE LANG DUURT EEN NORMALE CYCLUS?​

In het plaatje is een cyclus van 28 dagen te zien. Maar een cyclus van 28 dagen heeft maar 10-15% van de vrouwen. Tussen de 23-35 dagen wordt gezien als een normale menstruatiecyclus. Dit kan uiteraard per maand variëren binnen deze range. Dus de ovulatie/eisprong hoeft ook niet altijd precies op de 14e dag te zijn.

Is je totale cyclus korter dan 23 dagen of langer dan 35 dagen? Dan wordt dit gezien als afwijkend of niet normaal. Blijf hier niet mee rondlopen tot het moment dat je eventueel kinderen wilt. Er is zoveel winst te behalen door hier als eerder mee aan de slag te gaan. 

Hoe verloopt een natuurlijke cyclus?

Elke cyclus bereid je in principe voor op een mogelijke zwangerschap. Maar een vrouw is niet iedere dag vruchtbaar. Ongeveer 1/3e van de totale cyclus ben je vruchtbaar.

Het duurt gemiddeld 2 weken vanaf 1e dag menstruatie tot aan eisprong/ovulatie. Dit wordt de folliculaire fase genoemd.  Een follikel komt tot volledige ontwikkeling waarnaar er een eisprong/ovulatie plaatsvindt.

In de luteale fase, de laatste twee weken, gaat de achtergebleven follikel (gele lichaam) progesteron aanmaken. Dit bereidt de baarmoeder voor op innesteling van een bevruchte eicel.

Ovulatie en vruchtbaarheid

Hoe zit het dan met vruchtbaarheid? Een eicel overleefd 24 uur maar sperma heeft 5 dagen overlevingskans dus je kunt bevrucht raken door sperma wat al aanwezig is.  Daardoor is de “vruchtbare” periode 6 dagen (5 dagen voor ovulatie en dag van de ovulatie). Dus pas op als je niet zwanger wilt worden.

Is de eicel niet bevrucht dan wordt je na het doorlopen van de cyclus ongesteld. En begint alles weer van voor af aan. 

Let op:

Dit alles is anders op het moment dat je aan de anti-conceptie pil bent. Daar kom ik in een volgende blog op terug.

Want over de invloed van anti-conceptie op je hormonen is genoeg te vertellen!

Is je cyclus afwijkend en wil je daar graag mee aan de slag? Mail me of plaats hieronder een bericht met je vraag!