Verstopping? Zo zorg je voor een goede stoelgang

We doen het allemaal, maar toch blijft het een minder favoriet onderwerp. Terwijl het wel heel belangrijk is: ik heb het over een goede stoelgang. Heb je last van verstopping? Zorg voor een goede stoelgang!

Poep

Hoe ziet het eruit? Hoe ruikt het? Is het dagelijks? Is het vaak anders van consistentie? Als ik aan mensen vraag: ‘Hoe is je ontlasting?’, krijg ik vaak het antwoord: ‘Goed!’ of ‘Gewoon’. Maar wat is eigenlijk goed of gewoon en hoe zou het moeten zijn? Aan de hand van de Bristol Stool chart worden we een stukje wijzer. 

Perfecte drol

De “perfecte” drol bestaat echt, namelijk type 4. Deze heeft de vorm van een worst ofwel sigaar, is glad en soepel. Natuurlijk kan het altijd weleens afwijken aan de hand van wat je eet of hoe je je voelt. Maar heb je die mooie worst vaker niet dan wel, of eigenlijk bijna nooit? Dan is het werk aan de winkel!

Hoe zorg je voor een goede stoelgang?

Zonder meteen naar de dokter te rennen kun je met een aantal dingen al zelf aan de slag. Ik noem ze even op:

Water

Om alles goed door te kunnen spoelen in je lichaam heb je voldoende water nodig. Het vermindert de kans op obstipatie, oftewel opstopping. Een groot glas lauw water in de ochtend op je nuchtere maag doet wonderen. Het bevordert je stoelgang, probeer maar eens. 

Vezels

Zijn heel belangrijk voor een goede stoelgang. Je krijgt ze binnen door voldoende groente en fruit te eten. Bijvoorbeeld 2x per dag groenten bij de maaltijd en 1x per dag fruit. Je haalt daar trouwens meer vezels uit dan uit brood en muesli. Iets om rekening mee te houden.

Voldoende beweging

Die perfecte drol verplaatst zich vervolgens door jouw darmen. Dat heet ook wel: darmperistaltiek.  Jij kunt jouw darmen een handje helpen door zelf voldoende te bewegen. Mooi toch hoe dat werkt!

Stress less

Herken je dat gevoel: buikpijn voor een examen? Er is zeker een link tussen stress en onze darmen. Dus voor een goede stoelgang: stress less.

Detox-kuur

Soms is het goed om het lichaam een handje te helpen. Door 1 a 2 keer per jaar een detox-kuur te doen. Je zorgt er dan voor dat je je lichaam ondersteunt extra goed te ontgiften. Dit heeft een positief effect op je ontlastingspatroon.

 Probeer  bovenstaande tips een paar weken. Ik ben erg benieuwd hoe je het ervaart. Voel je vooral niet opgelaten om hulp te vragen. Je darmen zullen je dankbaar zijn!