Hoe krijg je balans in je voeding?

Op weg naar een gezonder leven is aanpassen van de voeding altijd de eerste stap. Hieronder vindt je basisinformatie over voeding. Het zijn richtlijnen die jou op weg helpen als je jouw lichaam bewust wilt voeden. Want hoe krijg je balans in je voeding?

Koolhydraten

Snelle koolhydraten leveren snelle energie. Dat betekent dat je ook snel weer honger hebt. Groenten en fruit bevatten ook koolhydraten, maar dat zijn langzame koolhydraten voor langzame energie. 30% van je voeding mag uit (langzame) koolhydraten bestand.


WEINIG ETEN OF VERMIJDEN

(tarwe/gluten), brood, pasta rijst, aardappels.


MET MATE ETEN

koolhydraten en/of glutenvrij brood, spelt of volkoren (crackers), boekweit, quinoa, bulgur, couscous, havermout, glutenvrije wraps.

Vetten / vetzuren

Dat vet slecht voor je is, is achterhaald. Gezonde vetten – omega 3 – heb je nodig voor een goed werkend lichaam. We eten ongeveer 30 keer meer omega 6 dan omega 3. Om de balans te herstellen moet het gebruik van omega 6 omlaag  en van omega 3 omhoog. 30% van je voeding mag uit gezonde vetten bestaan.


OMEGA 3

Chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, wilde planten, zeewier, papaja, groene bladgroenten, noten, zaden. Alles wat rent, vliegt en zwemt (vette vis, bewogen vlees, schaal- en schelpdieren).


OMEGA 6

Granen, margarine, zonnebloemolie, mais, soja, pakjes,/zakjes, kant-en-klaar.

OMEGA 9
Olijfolie. Deze stof kun je zelf ook aanmaken.

eiwitten

Eiwitten zijn proteïnes. In het Grieks betekent dat: eerste voedingsmiddel. Eiwitten worden tegenwoordig in verhouding te weinig gegeten. 40% van je voeding mag uit eiwitten bestaan.


GOEDE EIWIT BRONNEN

Bewogen vlees en vette vis (alles wat rent, vliegt of zwemt), eieren, hennepzaad, quinoa, groenten, bonen en peulvruchten, noten, zaden en pitten.

Maaltijdfrequentie

Door meer dan 3 keer per dag te eten, wordt de bloedsuikerspiegel te (vaak) hoog. Dit houdt in dat de lever te veel belast wordt en er hyperinsulimie ontstaat. Dit wordt ook wel ‘metabool syndroom’ genoemd. Voorafgaand aan metabool syndroom ontstaat insulineresistentie. Daarbij kunnen mensen klachten ervaren zoals zich flauw voelen, trillerig of humeurig zijn, per direct moeten eten. Hoe krijg je meer balans in je voeding? Verlaag je maaltijdfrequentie naar 3x per dag. 

EET 3 MAALTIJDEN PER DAG ZONDER TUSSENDOORTJES

Groenten / fruit

Groenten moeten je grootste voedingsbron zijn. Hier zitten essentiële vitaminen en mineralen in. De langzaam opneembare koolhydraten zorgen ervoor dat je langer verzadigd bent en dus minder snel honger krijgt. Fruit bevat ook suikers, maar doordat er ook vezels, vitaminen en mineralen in zitten, kan je lichaam fruit goed verwerken.

Voor zowel groenten, fruit als kruiden geldt: probeer zo veel mogelijk soorten en kleuren te eten. Variatie zorgt ervoor dat je allerlei vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Gebruik veel zwavelhoudende groenten als knoflook, prei en ui. Dit zorgt voor het dikker maken van het slijm van de darmwand.

Biologisch is altijd de beste optie.

VLEES / VIS

Het eten van vlees kun je het beste beperken tot 3 keer per week. Zoogdiervlees van bijvoorbeeld koe of varken maar 1 keer per week. Dit vlees zorgt voor ontsteking van de darmen. Bovendien worden in de vleesindustrie veel antibiotica gebruikt, die uiteindelijk ook in het vlees zitten. Biologisch is in ieder geval een betere optie.

Vis zou, in verband met de vetzuren, minimaal 3 keer per week op het menu moeten staan. Dus vooral vette vis is goed om te eten. 

NOTEN / ZADEN / PITTEN

Ondanks hun hoge caloriegehalte zijn noten een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren en bevatten ze een hoog gehalte aan kalium en vezels.

Rauw, ongezouten en vers te gebruiken: amandelen, cashewnoten, hazelnoten, kastanjes, macadamianoten, paranoten, pecannoten, pijnboompitten en walnoten.

Zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad, hennepzaad en sesamzaad. 

ZUIVEL

Onder zuivel verstaan we: dierlijke melk, yoghurt, kaas. Een te hoge zuivelinname wordt gelinkt aan allergieën, huidaandoeningen en botontkalking. Door zuivel komt er passief te veel calcium in het lichaam, waardoor het lichaam dit zelf niet meer actief produceert. Dit zorgt ervoor dat er op de lange termijn calcium uit de botten onttrokken wordt.

Gebruik liever vervangende, plantaardige producten zoals: amandelmelk, kokosmelk en hennepmelk.

BROOD / PASTA

Deze producten bevatten meestal tarwe/gluten. Gluten beschadigen de darmwand, met alle gevolgen van dien.

Beperkt gebruik is het beste. 

Pakjes / Zakjes / Kant en klaar

Bijna alles dat je in pakjes, zakjes of kant-en-klaar kunt kopen bevat veel suiker, zout en conserveringsmiddelen. Meer dan je binnen zou moeten krijgen. Daarnaast bevatten deze producten vaak de smaakversterker glutamaat, wat kan zorgen voor veel gezondheidsklachten.

Het is beter om sauzen, soepen en volledige maaltijden zelf te maken.

Wil je na het lezen van deze tips samen een keer kijken naar je voedingspatroon? Mail me!