3 tips voor vruchtbaar-heid

Helaas is het niet altijd zo vanzelfsprekend dat zwanger worden lukt. Helaas is er wat mij betreft ook nog steeds te weinig aandacht voor voeding, leefstijl, stress en beweging rondom vruchtbaarheid. Want we weten allemaal dat we moeten stoppen met roken maar wat kan je zelf nog meer doen om vruchtbaarder te zijn? Hierbij dus 3 tips voor vruchtbaarheid waar je nog niet aan had gedacht. 

maak vruchtbaarheid prioriteit

Zoals ik hierboven ook al schreef weet iedereen dat je moet stoppen met roken op het moment dat je zwanger wilt worden. Dat lijkt me het minste wat je als toekomstige ouders kunt doen. 

Maar mijn manier van de vruchtbaarheid verhogen is nog wat stelliger. Maak vruchtbaarheid je nummer 1 prioriteit! Dat betekent dat alle keuzes die je maakt gebaseerd zijn op het verhogen van je vruchbaarheid. Dit klinkt misschien wat overdreven maar je kunt het ook zien als een gedegen voorbereiding op het ouderschap.

Stel jezelf dus bij iedere keuzes de vraag heeft dit een positief of negatief effect op mijn vruchtbaarheid. En als je dit gaat doen kom je er eigenlijk ook pas achter hoeveel invloed je zelf hebt. 

Is die standaard vrijdagavond borrel de moeite waard? Is het overslaan van maaltijden wel zo handig? Is de manier hoe ik nu conflicten oplos met mijn partner de juiste? Heb ik vandaag al voldoende gedronken? Krijg ik energie van mijn werk of kost het vooral energie?

neem de tijd

Altijd haast, altijd druk. Dat is iets wat tegenwoordig heel normaal is. Altijd in standje actie/aan en altijd bezig. Weet dat dit voor je vruchtbaarheid geen positief ding is. Neem de tijd kun je dus op 2 manieren opvatten. Ten eerste neem letterlijk de tijd, het is niet raar als je niet meteen de eerste maand zwanger bent. Ten tweede gun jezelf wat meer tijd en rust. Een lichaam moet zich veilig en rustig voelen om progesteron te kunnen produceren. Progesteron is uiteindelijk het hormoon wat zorgt voor een ovulatie en dus eventuele zwangerschap. Dus door voldoende rust en ontspanning heb je positief effect op dit hormoon. 

Als je altijd haastig en druk bent dan is je lichaam niet ontspannen. Een niet ontspannen lichaam is niet klaar voor een eventuele zwangerschap. “Geen vogel die zijn ei legt voor het nest klaar is”. 

jouw lichaam is het huisje

In de paragraaf ‘Maak vruchtbaarheid prioriteit’ kon je al lezen dat het verstandig is om je af te vragen of de keuzes die je maakt bevoorderlijk zijn voor je vruchtbaarheid. De voornaamste boodschap die je daar uit mag halen is; Zorg goed voor jezelf! Want wat heeft een kind aan ouders die al niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Natuurlijk is niemand perfect maar waar kan jij jezelf nog verbeteren?

Jouw lichaam is het huisje waarin de baby gaat groeien en ontwikkelen. Dit is een grote taak en vergt veel van ons (lichaam). Dus zorg dat je lichaam en geest in goede conditie zijn. ‘

Hulp nodig bij het optimaliseren van je vruchtbaarheid? Mail mij of plan een EMB bloedtest Niet zwanger?