Het grote belang van Omega-3
Uitleg over vetzuren
Vetzuren zijn van groot belang voor onze gezondheid. Misschien zelfs wel het áller belangrijkst! Toch is dit een ingewikkeld stukje theorie welke ik hieronder aan de hand van voorbeelden zal proberen uit te leggen.
Laat ik bij het begin beginnen:
- Er zijn verzadigde vetzuren. Deze soort vetzuren zijn hard bij kamertemperatuur, bijvoorbeeld: roomboter.
- Er zijn onverzadigde vetzuren. Deze soort vetzuren zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, bijvoorbeeld: olijfolie.
- En tot slot hebben we nog de transvetzuren. Transvetzuren zijn voor de voedingsindustrie veel goedkoper dan bijvoorbeeld roomboter en worden daarom vaak verwerkt in diverse producten. Veel snacks en fastfood bevatten transvetten! Transvetzuren zijn ongezond voor hart en bloedvaten, hebben een negatief effect op het zenuwstelsel en zijn ontstekingsbevorderend. Wanneer op een verpakking de termen ‘plantaardig vet, gedeeltelijk gehard’ of ‘gehydrogeneerd vet’ vermeld staan, wijst dat op de aanwezigheid van transvetzuren. Probeer deze zoveel mogelijk te vermijden!
Balans tussen omega-3 en omega-6
Omega-3 en omega-6 zijn de meest bekende vetzuren. Ze vallen onder de onverzadigde vetzuren. De meeste mensen hebben hier wel eens van gehoord en in de volksmond is ‘’omega-3 een goed vetzuur en is omega-6 de boosdoener’’. Laat ik voorop stellen dat we beide vetzuren nodig hebben. Het gaat hierin meer om de balans tussen deze twee vetzuren i.p.v. ‘’goed’’ en ‘’slecht’’.
Tegenwoordig treffen we in de hedendaagse voeding te veel omega-6 aan ten opzichte van omega-3. Door een te veel aan omega-6 én te weinig omega-3 ontstaan er de zogenoemde laaggradige ontstekingen. Bij deze ontstekingen blijft het immuunsysteem continu (een klein beetje) geactiveerd. Er is dan sprake van een chronische ontsteking, echter merk je hier zelf weinig van. Op de lange termijn leidt dit wel tot vage klachten zoals vermoeidheid, stemmingswisselingen, moeite met afvallen en slaapproblemen. Maar ook tot welvaartsziekten zoals MS, Crohn, Colitis Ulcerosa, diabetes type 1 en 2, Alzheimer, Parkinson, depressie, reumatoïde artritis, hooikoorts, astma, COPD, botontkalking, aderverkalking, hoge bloeddruk, beroerte en hartfalen. Het grote belang van omega 3 is inmiddels dus wel duidelijk wetenschappelijk aangetoond!
Omega-3 en je hersenen
Omega 3-vetzuren spelen een belangrijke en structurele rol in jouw hersencellen. Het is dus niet zo gek dat veel aandoeningen die hersen-gerelateerd zijn, hun oorzaak vinden in een omega-3 tekort. (Denk hierbij aan dementie, ADHD en ook depressie) Ons lichaam bestaat volledig uit cellen. Hierbij spelen de onverzadigde vetten een zéér belangrijk rol, ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een goede kwaliteit, bouw en onderhoud van deze cellen. Een te kort aan onverzadigde vetzuren zoals omega-3 zal direct leiden tot een achteruitgang van de kwaliteit van jouw cellen. Voedingsstoffen kunnen de cel niet meer in en schadelijke stoffen worden niet meer afgevoerd. Zo ontstaat er dus ook een voedingsstoffen te kort..
De basis moet goed zijn
Wanneer je een gezonde leefstijl hebt is het vaak interessant om te suppleren met vitamine, mineralen en ook met vetzuren. Wees er wel op bedacht dat wanneer de kwaliteit van je cellen niet optimaal is, je allerhande supplementen kan slikken, maar als deze de celwand niet kunnen passeren omdat de kwaliteit van je celwand slecht is, dan kun je je supplementen net zo goed uit het raam gooien. Een goede opname van voedingsstoffen, of deze nou uit je voeding komen of uit suppletie, begint bij het op peil brengen van je omega-3!
Aan de slag?!
Ben je benieuwd hoe het is gesteld met jouw omega-3 huishouding? Dan heb ik goed nieuws! Bij ons kun je een test doen om te achterhalen of je een omega-3 te kort hebt. Aansluitend bieden wij een van de best opneembare visolie die er is. Wil je graag testen en/of starten met de visolie? Bekijk de producten in de winkel!