Waarom is kauwen heel belangrijk?

Van mond tot kont

Waarom is kauwen heel belangrijk? Onze spijsvertering is van mond tot kont. Via onze mond komt voeding ons lichaam binnen. Het is dus het eerste contact met voedingsstoffen en het eerste stapje in het verteringsproces.

Eigenlijk begint het al met de geur en aanblik van eten. Dit doet al iets in je hersenen waardoor je bijvoorbeeld meer speeksel gaat aanmaken. Dit soort processen gebeuren zonder dat je erbij na hoeft te denken maar zijn wel heel bepalend voor de vertering van ons voedsel. In je speeksel zitten enzymen die hierbij helpen. Om deze enzymen goed met je voeding te kunnen mengen moet je kauwen.

Hoelang kauwen?

Dus kauwen is niet alleen het kleiner maken van je voeding, wat ook heel belangrijk is, maar dus ook een soort van chemisch proces met enzymen. Heel technisch verhaal maar goed om je bewust van te zijn. Want dan snap je ook waarom 3 keer kauwen niet voldoende is. Het moet zich goed met elkaar kunnen mengen dus daarom wordt er vaak gezegd dat je minimaal 20 keer op een hap moet kauwen. Veel he!

Als je niet voldoende kauwt is dat ook belastend voor je maag en dunne darm. De voeding gaat vanuit de mond via de slokdarm richting de maag. In de maag bevindt zich maagzuur wat de voeding verder moet afbreken en klaar moet maken om de vitaminen en mineralen uit de voeding te halen. Als de brokken te groot zijn en er te weinig enzymen aanwezig zijn vanuit de mond wordt het lastig voor de maag om dit goed te kunnen uitvoeren. Daarnaast moet er ook voldoende zuur in de maag zitten maar daar hebben we het een andere keer over.

wat nog meer?

Wat kun je naast die 20 keer kauwen op een hap nog meer doen om te zorgen voor een optimale verteringsstart in je mond?

  • Neem de tijd, ga zitten, zorg dat je ontspannen bent
  • Zorg dat je niet afgeleid bent door bijvoorbeeld werk of de tv
  • Bidden of ademhalingsoefeningen voordat je start met eten
  • Bereid je eigen eten. De geur en aanblik van voedsel zorgt er namelijk al voor dat het spijsverteringsproces in gang wordt gezet. Denk maar aan de uitspraak: ‘Het water loopt me in de mond”
Wil je aan de slag met je gezondheid en voedingspatroon? Mail me!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *